BalanceOil+

18.11.2020 00:00

Jo vuosikymmenien ajan olemme syöneet vähärasvaisia elintarvikkeita ajatellen, että mahdollisimman vähäinen rasvamäärä on meille hyväksi. Tästä syystä monet ovat oppineet että vähärasvainen – tai kokonaan rasvaton – tarkoittaa samaa kuin terveellinen. Monet jopa yhdistävät rasvattoman ruokavalion suoraan painonpudotukseen, sydänsairausriskien alentumiseen ja terveempään elämään.


Mutta mieti, jos sinun onkin hyvä lisätä rasvoja ruokavalioosi?
 

Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että kaikki rasva ei ole samanlaista. Tarkistellaan hieman tarkemmin rasvojen eri tyyppejä ja sitä, että oikeanlaisten rasvojen lisääminen ruokavalioon voi edistää hyvää terveyttä. Tyydyttyneet, yksittäistyydyttämättömät ja monityydyttymättömät rasvahapot Triglyseridit ovat yleisimpiä rasvoja kehossamme ja ruuassamme ja muodostavat suurimman osan ns. rasvahapoistamme. Rasvahapot on tapana jakaa kolmeen osaan, tyydyttyneet, yksittäistyydyttymättömät ja monityydyttyttämättömät. Yksittäisityydyttämättömiä ja monityydyttymättömiä rasvahappoja kutsutaan yhdessä tyydyttymättömiksi rasvahapoiksi.


Mistä tiedän mikä rasva on minulle hyväksi?
 

Avain terveelliseen ruokavalioon on valita elintarvikkeita, joissa on paljon ”hyviä” rasvoja, sekä vähentää, tai kokonaan välittää elintarvikkeita, joissa on ”pahoja” rasvoja. Tyydyttymättömät tai monityydyttämättömät rasvat luokitellaan usein ”hyviksi rasvoiksi”. Nämä sisältävät välttämättömiä rasvahappoja joita kehomme ei itse pysty tuottamaan. Meidän täytyy saada nämä rasvahapot joko ruuasta tai lisäravinteista. Nämä rasvat ovat myös tärkeitä hyvän
terveyden saavuttamisessa ja ylläpidossa. Tyydyttyneet, eli transrasvat luokitellaan taas pahoiksi rasvoiksi, joiden on todettu kasvattavan sairausriskiä lisäämällä haitallisen kolesterolin (LDL) ja vähentämällä suojaavan kolesterolin (HDL) tasoa samanaikaisesti.